DE COLLECTE : VERZAMEL GEZOND ACTIE

Verzamel Gezond Actie : inzameling houdbare eiwitrijk produkten voor de tijd van crisis.

Een initiatief om binnen de Leidse kerken producten te verzamelen ter aanvulling van het bestaande voedselpakket van de Voedselbank met basisproducten waarin niet voorzien wordt door de overschotten die de voedselbank ontvangt via de gebruikelijke kanalen.. Het gaat om voedingsmiddelen die daarin op dit moment nog ontbreken voor de bereiding van uitgebalanceerde gezonde maaltijden.

Voor voeding zijn nu veel mensen afhankelijk van de wekelijkse donatie van de voedselbank.Het is van belang om te weten dat de pakketten van de voedselbank vrijwel uitsluitend samengesteld worden uit wat toevallig beschikbaar is aan overtollige en bijna verlopen voedingsmiddelen.

De pakketten zijn dus vooral geschikt als aanvulling op wat de mensen zelf aan voedsel kunnen kopen. We horen van de voedselbank dat voor veel gezinnen de wekelijkse pakketten een groot deel van het basisvoedsel zijn geworden. De voedselbank heeft daarom aan allerlei organisaties om aanvullende donaties gevraagd met name voor basisvoedingsmiddelen.

Ons plan is om de voedsel collecten uit te breiden tot alle kerken in Leiden en omgeving om zo doende de voedselbank in staat te stellen het grote aantal aanvragers te voorzien voor evenwichtige pakketten.

In het Zinvol Koken traject is het plan om ook aandacht te besteden aan voorlichting te geven over de mogelijkheden om met weinig geld gezond te koken.