HET BASIS PROJECT “LEKKER GEZOND GOEDKOOP”

logo-lgg

Lekker Gezond Goedkoop (LGG)  gaat over : anders eten, anders leven in tijden van crisis.

LGG steunt op twee peilers:

de collecte Verzamel Gezond Actie (VGA) en de workshops Zinvol Koken (ZK)


LGG is ontstaan naar aanleiding van een initiatief van Dominee Françoise Weber destijds verbonden aan de Waalse Kerk te Leiden, ontwikkeld in samenwerking met vele anderen.

Bij begeleiding van een client naar de Voedselbank bleek weer eens hoe moeilijk het is om met het aangeboden pakket een volwaardige maaltijd voor een gezin samen te stellen: de Voedselbank is voor de samenstelling van de pakketten immers afhankelijk van wat winkels en producenten als overschotten aanbieden.

Het aantal hulpvragers van de Voedselbank neemt steeds meer toe. De Leidse kerken en particulieren proberen de tekorten aan te vullen door regelmatige inzamelingen.

Toch ontbreken bepaalde producten meestal: eiwitrijke voeding zoals vlees , vis, melk, kaas. Deze moeilijk houdbare producten zijn echter heel goed te vervangen door goedkopere en lang houdbare plantaardige alternatieven die vaak gezonder zijn en bovendien bij productie minder belastend voor het milieu zijn. Goede vervangers voor dierlijke eiwitten zijn b.v. peulvruchten: linzen, bonen: gedroogd wegen ze weinig en ze zijn maanden tot jaren goed te houden zonder speciale voorzorgen.

Hieruit ontstond als vervolg op de reeds langer bestaande de Verzamel Gezond Actie (VGA) met als doel om bij de inzameling in de kerken meer aandacht te richten deze ‘vergeten’ eiwitrijke groentes en goedkope gezonde dierlijke eiwitten zoals bv sardientjes in blik.

Al snel bleek een nieuwe hindernis: Onze grootouders waren gewend wekelijks dergelijke producten te gebruiken, onze ouders groeiden er mee op maar gebruikten ze zelf als volwassenen nog maar zelden. Zonder ervaring is het klaarmaken van gedroogde bonen een teleurstelling en het koken ermee staat je tegen.

Je kunt natuurlijk op internet en in kookboeken naar een oplossing zoeken maar al doende leer je beter.

Hieruit ontstond het idee voor kook-workshops : Zinvol Koken (ZK).

  • Delen van kennis over gezonde voeding voor minder geld, van recepten.
  • Anders kijken naar ingeslepen patronen.
  • Op korte termijn: een moeilijke periode met weinig geld gezond overleven.
  • Op langere termijn: zinvol omgaan met voeding, gezonde leven met minder kosten.
  • Een opening bieden: de spiraal van tobben over geld, ongezond eten met hervonden eigen kracht doorbreken.
  • Genieten van het goede.